Klussen Slaapkamer Woonkamer

Haal voldoening uit je ziekteverzuim

Ziekteverzuim is altijd een lastige discussie tussen werkgever en werknemer. Wanneer ben je echt ziek? Maakt iemand geen misbruik van het verzuimbeleid. Het zijn vragen die niet altijd uitgesproken wordt maar wel vaak in gevoelens terug komen. Ik hoor je denken, maar wat heeft verzuim nu te maken met verlichting? Begint er al een lampje te branden?

Mentaal opladen

Ziekteverzuim gaat niet enkele over fysieke fitheid. Het grootste deel speelt zich af tussen je oren. Met name langer ziekteverzuim gaat daarom vaak over mentale klachten.

Dat is dan ook de reden waarom er een preventief verzuimbeleid in het leven geroepen is.
Als je toch ziek gemeld bent betekent dat niet dat je de hele dag plat op bed hoeft te liggen met een kruik en een thermometer in je mond. Het is belangrijk dat je goed herstelt. Herstellen doe je in de combinatie van voldoende rust, maar ook voldoening uit je dag halen. Als je echt ziek bent is een uurtje tv kijken of lezen al goed genoeg. Maar als je herstellende bent van een burn out kan je ook je belasting weer opbouwen met kleine klusjes thuis. Dat geeft voldoening, dagbesteding en structuur.Je laadt mentaal weer op.

Het ophangen van verlichting, een lichtplan maken of überhaupt thuis lekker decoreren is zo’n klusje wat voldoening geeft. Enerzijds voel je je nuttig en anderzijds verbeter je (als het goed is) je huiselijke sfeer. Het mes snijdt aan twee kanten.

Daglichtlamp

Veel mensen hebben er ‘s winters last van. De korte dagen, ‘s avonds in het donker thuiskomen van werk en eigenlijk heel simpel gezegd een tekort aan daglicht. Je vitamine D voorraad slinkt en zo lang de zon zo laag staat als in de winter haal je je Vitamine D ook niet uit zonlicht. Een handige vuistregel is daarbij dat zodra je eigen schaduw weer korter is dan je zelf bent, er weer genoeg zonnekracht is voor de aanmaak van Vitamine D. 

Sowieso is het goed om te zorgen voor voldoende daglicht. Ga ‘s middags in de lunchpauze even wandelen of fiets eens naar je werk in plaats van de auto te pakken. Maar een daglichtlamp biedt ook oplossing. Met een fijne daglichtlamp laad je je zelf op en simuleer je je dagelijkse portie daglicht. Ideaal om de ochtend mee op te starten, zodat jij vol energie aan het werk kan. Laat je niet gek maken en zorg voor voldoende licht in je leven!

Je houd misschien ook van..