Tuin

Een overkapping maken doe je zo

overkapping

Een man is net zo goed als zijn gereedschap is. Wanneer je gaat timmeren, tegelen, stukadoren of een overkapping gaat maken dan heb je goed gereedschap nodig. Wanneer je een overkapping gaat maken heb je een aantal cruciale benodigdheden nodig. In deze blog lees je, hoe je een overkapping maakt en wat je daar allemaal voor nodig hebt. 

Gereedschap

Zelf een overkapping maken van hout is niet heel moeilijk. Wel is het belangrijk dat je alles goed voorbereid en dat je alles in huis hebt wat er nodig is. Denk hierbij aan een gatenzaag, accuboormachine, klopboormachine, afkortzaag, materiaal- en glaslift, slijptol en zuignappen. 

Beginnen maar

Een overkapping plaatsen begint met het plaatsen van verticale palen in de grond. Dit vormt de basis van de overkapping. Hierbij bestaat de keuze om te kiezen voor of zonder betonpoer. Een betonnen poer zorgt ervoor dat de kracht die op een bouwconstructie wordt uitgevoerd goed wordt verdeeld zodat er wordt voorkomen dat een constructie verzakt of omwaait. Verder wordt er door een betonpoer voorkomen dat de overkapping niet in de natte grond staat, hierdoor voorkom je houtrot. Het is belangrijk dat een betonpoer waterpas en stabiel staat. Zorg ervoor dat de betonpoer 15 cm boven de grond uitsteekt. 

Het dak

Wanneer de palen goed en stevig in de grond zijn bevestigd is het zaak om de dakliggers te monteren. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt in dragende balken en dwarsbalken. Het is belangrijk om te beginnen met dragende balken zodat de constructie stevig wordt. Wanneer de staande palen en de dragende palen goed gemonteerd zijn is het tijd om de dakliggers te plaatsen. Plaats de dakliggers over de draabalken door een gaat te maken in een draagbalk. Schroef deze balken vervolgens aan elkaar.

Zijwanden & vloer

Niet iedereen wenst zijwanden in zijn of haar overkapping. Bij een zijwand wordt er gemiddeld 12 planken op elkaar gestapeld. Maar dit is natuurlijk geheel afhankelijk van de hoogte van de overkapping. 

Verder is het niet altijd nodig om een vloer te plaatsen in de overkapping. Maar dit geeft wel een mooie en huiselijke uitstraling. Voor de vloer wordt er in de meeste gevallen voor vlonderplanken gekozen. Vlonderplanken zorgen ervoor dat de vloer schoner blijft en is fijn om op te lopen.

Een waterdicht dak

Wanneer je een waterdicht dak wilt is het zaak om gebruik te maken van dakbeschot. Plaats de planken van het dakbeschot in het midden van de dakliggers. Wanneer alle dakbeschot planken zijn geplaatst, raden we aan om daarna EPDM dakbedekking te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat het dak goed waterdicht is.

Dit waren de stappen voor het maken van een overkapping. Wij wensen je veel succes met bouwen.

Je houd misschien ook van..