Tuinverlichting op zonne-energie of solar tuinverlichting, is populair én duurzaam. Jij wilt wel de juiste keuze maken, dus in deze blog lees je in een paar stappen waar je op moet letten.
Voldoende zonlicht
Ha, misschien een open deur, maar wel heel belangrijk! Voldoende licht is natuurlijk essentieel om voldoende en snel te kunnen opladen. De meest tuinlampen zijn voorzien van een klein zonnepaneel. Hoe meer zonkracht, hoe beter de oplaadfunctie. Het is goed om te weten dat een dergelijk paneel ook oplaadt als de zon niet schijnt en het bewolkt is. Natuurlijk gaat het dan wel wat minder snel.
Of de zon nu schijnt of niet. Je wilt de lampen strategisch plaatsen dat er zoveel mogelijk licht bij het zonnepaneel komt. Een lamp in een hoekje wegmoffelen of onder een onwijs dichte struik plaatsen is dus niet ideaal. Kies voor een open plek voor een maximale lichtopbrengst.
Lichtcapaciteit
Welk doel dient de verlichting? Dat is een belangrijke vraag die je jezelf moet stellen voor de aanschaf van solar verlichting. De hoeveel licht of lichtcapaciteit is namelijk beperkt. Mede omdat zo’n klein zonnepaneel minder stroom levert dan continu stroom uit het stopcontact. Ook zul je merken dat als de lamp langer aanstaat, de lichtsterkte na verloop van tijd af begint te nemen.
Is de verlichting puur voor sfeer en ter aanvulling van grote lampen, dan is solar verlichting natuurlijk prima. Is het je hoofdverlichting die het hele jaar door ‘s nachts moet kunnen branden, dan is verlichting op basis van netstroom toch een betere keuze.
Accucapaciteit
Accucapaciteit ligt heel erg in het verlengde van lichtcapaciteit. Solar verlichting maakt gebruik van een accu die oplaadt door de zon. Deze accu heeft een bepaalde capaciteit waarmee uiteindelijk de lamp gaat branden. Deze capaciteit geeft ook inzicht in de maximale hoeveelheid branduren en maximaal wattage lichtsterkte. Vanzelfsprekend heeft een hogere accucapaciteit meer rendement, maar ook een hoger prijskaartje. Ook zit er natuurlijk een maximum aan de capaciteit voor dergelijke verlichting. Ergens ligt het omslagpunt naar netstroom.
Twijfel je op basis van gebruiksdoel tussen netstroom en solar, dan kan een goede accucapaciteit natuurlijk wel net de doorslag geven voor een meer duurzame keuze.
Solar tuinverlichting zit echt in de lift. De ontwikkelingen gaan snel en zijn duidelijk zichtbaar. Wat vandaag nog niet kan, is morgen misschien wel mogelijk. Zeker bij een grotere investering loont het om soms even te wachten of te informeren wat er aan zit te komen. Het is zonde om veel euro’s te investeren in een net-niet oplossing. Lees je goed in, vergelijk actief en doe er je voordeel mee. Laat deze blog in ieder geval een nieuw licht schijnen op je aankoopproces.