Badkamer

Hier let je op bij de aanschaf van badkamerverlichting

Als je verlichting voor de badkamer aanschaft zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Sowieso voldoende licht, maar ook een waterdichte lamp is van belang. Een badkamer heeft vaak donkere hoekjes, vanwege bijvoorbeeld een inloopdouche of slechts een klein badkamerraam. Hier dien je rekening mee te houden. Is één lamp genoeg of combineer je dit met extra spots.

Waterdichte lamp

We noemde het al kort, maar de lamp in de badkamer hangt natuurlijk in een vochtige ruimte. Dus daar moet hij wel geschikt voor zijn. Dit wordt aangeduid met ‘IP’ gevolgd door een getal. Deze IP-codering geeft de mate van bescherming aan van ‘gevaar’ of invloed van buitenaf, zoals vocht of stof. Simpel gezegd geldt hoe hoger het tweede getal, des te hoger de mate van waterdichtheid. Zo is IP44 spatwaterdicht, IP65 beschermt tegen waterstralen en IP67 kan zelfs tot 30 minuten worden ondergedompeld in water. 

Hier kunnen we al uit opmaken dat de plafondlamp in de badkamer volstaat met IP44, terwijl een spot in de douche toch liever IP65 of zelfs IP67 moet zijn.

Spiegellamp

Als je een centraal hangende plafondlamp hebt in je badkamer, sta je altijd in je eigen schaduw als je in de spiegel kijkt. Met name als je dicht op de spiegel staat met je gezicht, kan dit gebrek aan licht hinderlijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan scheren, epileren of het aanbrengen van make up.

Dit los je op met een extra lamp bij je spiegel. Veel spiegels zijn tegenwoordig voorzien van ingebouwde verlichting, een verlichte rand of een extra spot bovenop.

Als je je badkamer gaat verbouwen is het aan te raden hiervoor rekening te houden met het stroompunt voor deze (extra) lamp.  

Donkere douche

Heb jij een kleine badkamer of een wat ouder huis, dan kan het zijn dat er slechts een klein badkamerraam is. Een klein raam betekent weinig daglicht en dus een hogere behoefte aan kunstlicht. Maar ook een inloopdouche met een betegelde muur van de grond tot het plafond, creëert een donkere hoek in de badkamer. Als je kiest voor een centraal hangende plafondlamp dan ben je er nog niet.

Dit kun je oplossen met extra spotjes in de doucheruimte of twee plafondlampen die verdeeld over het plafond oppervlak hangen, zodat je overal goede verlichting hebt.Bespaartip: kies je voor extra spots in bijvoorbeeld de doucheruimte. Zorg dan dat die met een aparte schakelaar werken. Op die manier branden die lampen niet onnodig als je naar het toilet gaat of alleen de wasbak gebruikt. 

Je houd misschien ook van..