Badkamer

3 VEELGEMAAKTE BADKAMER VERLICHTING FOUTEN DIE JE MOET VERMIJDEN

Of uw badkamer nu een oase is of een drukbezochte ruimte dankzij de kinderen, één ding is altijd hetzelfde: u heeft goede verlichting nodig.

Dat gezegd hebbende, kan het effectief verlichten van een badkamer lastig zijn. Kleine kamers en krappe ruimtes kunnen een uitdaging vormen als het gaat om het plaatsen van wandkandelaars, plafondlampen en zelfs lichtschakelaars. En dan hebben we het nog niet eens over de verschillende taken die in een badkamer moeten worden uitgevoerd en waarvoor verschillende soorten verlichting nodig zijn.

Voel je je overweldigd? Geen zorgen, wij kunnen helpen! Hier zijn drie badkamerverlichting fouten die u moet vermijden.

BADKAMERVERLICHTING FOUT 1: NIET GENOEG LICHT

Het is gemakkelijk om te denken dat een enkele bovenlamp of een enkel armatuur boven de spiegel voldoende zal zijn om een kleine badkamer te verlichten. Maar zelfs als de ruimte klein is, is een enkel armatuur vaak onvoldoende.

Een lamp in het midden van de ruimte is bijvoorbeeld niet geschikt om de spiegel schaduwvrij te verlichten, waardoor bepaalde taken (zoals scheren en make-up aanbrengen) worden bemoeilijkt. Aan de andere kant kan een wandarmatuur boven de spiegel uitstekende taakverlichting bieden, maar misschien niet genoeg omgevingslicht in de douche zodra het door het douchegordijn filtert.

Hoe vermijdt u deze fout: Layer uw verlichting. Simpel gezegd houdt gelaagde verlichting het gebruik van meerdere verlichtingstypen in om een goed verlichte en evenwichtige ruimte te creëren. Denk aan sfeerverlichting voor de algemene verlichting, taakverlichting voor specifieke gebieden (bv. armaturen die aan weerszijden van de spiegel boven de wastafel zijn gemonteerd) en accentverlichting voor interessante gebieden (zoals de koele mozaïektegels in uw grote badkamer).

Een goede tip: zorg ervoor dat elke armatuur in een douche is opgenomen in de lijst voor natte ruimten. Wees u er echter van bewust dat deze armatuur mogelijk niet geschikt is voor een stoomdouche. Als u een stoomdouche heeft, zorg er dan voor dat u armaturen zoekt die specifiek voor die toepassing worden aanbevolen.

BADKAMERVERLICHTING FOUT 2: OVER HET HOOFD ZIEN VAN TEMPERATUUR EN CRI

Naast informatie over helderheid en wattage, zullen fabrikanten van LED lampen of armaturen ook de kleurtemperatuur en CRI (kleurweergave-index) vermelden.

Kleurtemperatuur wordt gemeten in Kelvin (K), en het wordt gebruikt om de kleur van het witte licht dat een gloeilamp of armatuur geeft te beschrijven. Hoe lager de kleurtemperatuur van een lichtbron, hoe warmer (roder) de kleur van het licht lijkt. Hoe hoger de kleurtemperatuur van een lichtbron, hoe koeler (blauwer) het licht lijkt.

Kaarslicht bijvoorbeeld, met zijn warme, roodachtige kleur, heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 1800K. Daglicht op het middaguur op een besneeuwde winterdag valt aan de andere kant van het spectrum. Het is veel witter en blauwer van kleur, en heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 6500K. Gloeilampen liggen tussen deze twee voorbeelden in. De kleurtemperatuur van een conventionele gloeilamp is ongeveer 2700K, en een halogeenlamp heeft een kleurtemperatuur van ongeveer 3000K.

De CRI daarentegen is een maatstaf voor hoe natuurgetrouw een lichtbron kleur weergeeft in vergelijking met een volspectrumbron met dezelfde kleurtemperatuur. Bent u ooit in een kamer geweest met oudere fluorescente verlichting en had u het gevoel dat alles er ziekelijk of niet helemaal goed uitzag? Een lichtbron met een lage CRI (zoals die oude tl-lampen) geeft de kleuren niet nauwkeurig weer, waardoor de kleuren in de kamer dof worden of een vreemde tint krijgen.

In een badkamer kan een lamp met een lage CRI kleuren onnatuurlijk doen lijken, wat weer bepaalde taken in de badkamer kan bemoeilijken, zoals het aanbrengen van make-up. Het kiezen van een armatuur met een zeer hoge of zeer lage kleurtemperatuur kan objecten ook een blauwe of amberkleurige zweem geven, waardoor het moeilijk wordt om kleuren nauwkeurig te zien en wat een onbedoeld effect heeft op de algehele uitstraling van de ruimte.

Hoe vermijdt u deze fout:  Maak uzelf vertrouwd met de manier waarop licht er bij verschillende kleurtemperaturen uitziet. Hoewel kleurvoorkeuren zeer persoonlijk zijn, geven de meeste mensen de voorkeur aan licht in het bereik 2700K-3000K voor hun huis omdat de kleur van het licht comfortabel en vertrouwd is.

Licht rond 2700K heeft de neiging warmer en gezelliger aan te voelen en is meer flatterend voor huidtinten en warmere kleurenpaletten. Licht rond 3000K heeft een helderder, scherper gevoel en is flatterender voor koelere kleuren, het lijkt meer op neutraal wit licht. Bekijk deze verschillende kleurtemperaturen persoonlijk en leer wat u het beste bevalt.

Als u eenmaal bekend bent met de kleurtemperatuur, bedenk dan hoe u (en anderen) deze specifieke badkamer gaan gebruiken. De belangrijkste functie van een toiletruimte zou kunnen zijn dat gasten zich er welkom voelen terwijl ze hun handen wassen of hun make-up controleren, en dus zou 2700K de perfecte oplossing kunnen zijn. Anderzijds zou 3000K goed kunnen werken in de hoofdbadkamer om een goede kleurweergave mogelijk te maken bij het aanbrengen van make-up.

Let ook op de CRI van de armatuur. CRI wordt gemeten in een schaal van 100, waarbij 100 een perfecte score is. Zoek naar CRI-informatie in de buurt van de kleurtemperatuurinformatie van een LED lamp of armatuur en zorg ervoor dat de armatuur een hoge CRI heeft: 80+ is goed, 90+ is geweldig, en 95+ is uitstekend.

BADKAMERVERLICHTING FOUT 3: HET NEGEREN VAN DIMMEN

Dimbare armaturen zijn van onschatbare waarde in veelzijdige ruimtes en badkamers zijn vaak precies dat.

Terwijl een kaptafelverlichting op volle sterkte perfect is om u ’s ochtends op te maken en te scheren, kan een heldere badkamer het circadiane ritme verstoren als het bedtijd is en tijdens die snelle uitstapjes midden in de nacht.

Hoe vermijdt u deze fout? Overweeg serieus een dimmer voor uw badkamerverlichting. Bonus: het bespaart energie en draagt bij aan de algehele sfeer.

Proftip: praten met een verlichtingsadviseur kan u hoofdpijn besparen

Je houd misschien ook van..