Klussen

Je eigen huis bouwen, zo doe je het

aardpen slaan

De woningmarkt is erg overhit. Er worden huizen verkocht voor recordbedragen. Lijkt het jou wat om je eigen huis zelf te laten bouwen? Dit is namelijk heel goed mogelijk. Hoe je zoiets doet, vertellen we in deze blog.

Veiligheid voorop

Denk ook voor de bouw alvast na over de elektra en de indeling van het huis. Zaken zoals: Waar komt de meterkast, een aardpen slaan en met hoeveel elektragroepen je gaat werken. Een aardpen slaan is vakwerk en bij het slaan van een aardpen dient men de veiligheid niet uit het oog te verliezen. Het slaan van een aardpen is verplicht in Nederland sinds de jaren 70. Voor die tijd kon een wooneigenaar zelf bepalen of hij wel of niet een aardpen liet slaan. Het slaan van een aardpen wordt gedaan om de groepenkast te beschermen tegen kortsluiting, blikseminslag of overbelasting. 

Het budget vaststellen

Voordat jij je droomhuis gaat bouwen is het verstandig om het budget inzichtelijk te hebben. Ga hiervoor in gesprek met een hypotheekadviseur om te kijken wat je maximaal kunt lenen. Wees erop voorbereid dat je aardig wat eigen geld in bezit moet hebben. Niet alle kosten worden gedekt door de hypotheek. Maar dit is per hypotheekadviseur anders, dus laat je hier goed over informeren. Voordat de hypotheek wordt afgesloten worden er al een aantal kosten gemaakt. Denk hierbij aan diverse advieskosten. Wanneer je eenmaal duidelijk hebt wat je maximale hypotheek is en hoeveel eigen geld je beschikbaar hebt kun je het totale budget bepalen. 

Een kavel kopen

Wanneer je een eigen huis wilt gaan bouwen heb je grond nodig. Dit wordt ook wel een kavel genoemd. Wanneer je nog niet in bezit bent van een kavel is het eerste wat je moet doen, op zoek gaan naar een zelfbouwkavel. Een zelfbouwkavel is een stuk grond waar je jouw eigen ontworpen woning op mag bouwen. Bekijk of er vanuit de gemeente plannen zijn voor de verkoop van zelfbouwkavels en wees hier snel bij. In sommige gevallen zijn er projecten waarbij er meerdere kavels te koop worden aangeboden. 

Woning ontwerpen

Nu je weet wat je totale budget is en na het kopen van een kavel is het tijd om je woning te ontwerpen. Bedenk bij het ontwerpen van het huis goed waar je over 10 jaar staat in het leven. Is er sprake van gezinsuitbreiding en wat zullen de wensen en behoeften worden over 10 jaar? Werk vervolgens met een moodboard. Verzamel diverse afbeeldingen met de gewenste sfeer en gewenste architectuurstijl. Ga hiermee naar een professional. Laat hem een schets maken. Hiervoor is het uiterst belangrijk dat je een architect vindt die snapt wat jouw wensen en behoeften zijn en die jouw moodboard gemakkelijk vertaalt naar een duidelijke schets. Wanneer je tevreden bent met de schets, is het tijd voor een definitief ontwerp.

Wanneer je het definitieve ontwerp heb samengesteld, ga je op zoek naar een aannemer. Vraag in de tussentijd een bouwvergunning aan bij de gemeente. Dit ligt zo’n 8 weken bij de gemeente ter beoordeling. Vervolgens is het tijd om te bouwen en om je laatste beslissingen te maken qua interieur. Wij wensen je veel succes met het bouwen van jouw eigen huis.

Je houd misschien ook van..