Kantoor

5 TIPS VOOR EEN BETERE VERLICHTING VAN UW THUISKANTOOR

De juiste verlichting zorgt voor een productievere en comfortabelere werkruimte

Wanneer u in een thuiskantoor werkt, kan de aard en de kwaliteit van de verlichting in uw werkruimte helpen uw productiviteit te verhogen. Slechte kantoorverlichting kan uw energie verminderen, de stemming temperen, vermoeide ogen en hoofdpijn veroorzaken, en uiteindelijk uw vermogen om effectief te werken aantasten.

Als u niet veel natuurlijk licht hebt, is kunstlicht nog belangrijker als het gaat om de verlichting van uw werkruimte. Veel kantoren aan huis hebben een sfeerverlichting met boven- of inbouwverlichting, maar het is een vergissing om te denken dat die alleen voldoende is. Bestaande sfeerverlichting is niet ontworpen voor functionele verlichting in het thuiskantoor, en het is nodig om extra bronnen toe te voegen.

Hier zijn vijf punten waarmee u rekening moet houden wanneer u beslissingen neemt over kantoorverlichting voor uw thuiswerkplek.

1. HOUD KANTOORVERLICHTING INDIRECT

Vermijd werken onder de directe schittering van overheadverlichting. Zoek in plaats daarvan naar manieren om het omgevingslicht dat uw kantoorruimte zal verlichten te verspreiden. Lampenkappen verzachten en verstrooien anders hard licht, terwijl een naar boven gerichte staande lamp het licht weerkaatst tegen muren en plafonds. Het doel is om de hele ruimte te verlichten zonder onnodige verblinding en contrasten te creëren en tegelijkertijd schaduwen te vermijden.

2. CREËER TAAKVERLICHTING

Voor computerwerk, papierwerk en andere taken waarbij u zich moet concentreren, kiest u een goed gedefinieerde lichtbron die is afgestemd op wat u aan het doen bent. Een verstelbare of scharnierende bureaulamp kan het licht precies daar brengen waar u het nodig hebt en een verscheidenheid aan taken ondersteunen. Als uw thuiskantoor meerdere werkplekken heeft – bijvoorbeeld een bureau voor computer- en telefoonwerk, een archiefruimte en een tafel voor het bekijken van foto’s en lay-outs – zorg dan voor speciale taakverlichting voor elke werkplek.

3. ELIMINEER SCHITTERING EN SCHADUWEN

Houd altijd rekening met waar het licht vandaan komt: een lichtbron achter u terwijl u aan uw computer werkt, zal vrijwel zeker een hinderlijke schittering op uw monitor veroorzaken. Kijk ook uit voor onbedoelde schaduwen die worden geworpen door lampen die zijn ingesteld voor taakverlichting. Als u bijvoorbeeld met uw rechterhand schrijft, kunnen uw hand en arm schaduwen werpen als de werkverlichting ook aan de rechterkant is geplaatst. Houd bij het inrichten van uw werkplekken ook rekening met de plaats van de ramen.

4. GEBRUIK NATUURLIJK LICHT

Vergeet niet het unieke voordeel van natuurlijk licht dat uit een raam, dakraam of ander portaal komt. Zonlicht kan zorgen voor een warme verlichting die de werkomgeving verbetert. Aan de andere kant moet u misschien rekening houden met direct zonlicht dat op bepaalde momenten van de dag voor een overweldigende schittering zorgt.

Over het algemeen is het het beste om natuurlijk licht voor of naast werkoppervlakken en computerschermen te plaatsen om verblinding te voorkomen en uw zicht naar buiten te maximaliseren. U kunt uw werkplek ook naar het noorden of zuiden richten, zodat het zonlicht op geen enkel moment van de dag een schaduw werpt. Om overdag rekening te houden met verschillende helderheidsniveaus, verzachten en verminderen zonneschermen de warmte zonder afbreuk te doen aan het licht en het uitzicht. U kunt ook een eenvoudig rolgordijn of zelfs een staand scherm proberen, waarmee u het zonlicht dat door een raam schijnt mooi kunt verspreiden.

5. OVERWEEG DECORATIEVE KANTOORVERLICHTING

Zoals gezegd, hebben de meeste kantoren aan huis sfeerverlichting die door de hele ruimte wordt verspreid en taakverlichting die op specifieke werkplekken is gericht. Naast deze twee functionele verlichtingstypen kunt u ook decoratieve verlichting en accentverlichting toevoegen om het visuele karakter van uw thuiskantoor te helpen verbeteren. Accentverlichting, zoals schoorsteenmantel- of schilderijverlichting, vestigt de aandacht op voorwerpen of andere elementen in de ruimte, terwijl decoratieve verlichting, zoals wandarmaturen, directe visuele aantrekkingskracht geeft.

Je houd misschien ook van..