Uncategorized

Het belang van autoverlichting in de winter

Een korte tijd geleden is de wintertijd ingegaan. Naast de knusse avonden thuis op de bank, betekent dit ook dat we in het donker van huis gaan en in het donker weer thuiskomen. In het donker rijden kan vermoeiend zijn en soms zelfs gevaarlijk. Daarom vertellen we je in deze blog het belang van goede autoverlichting en geven we een aantal tips om de winter door te komen! Lees snel verder. 

Controleer of je autolichten werken 

De eerste stap is om te controleren of je autolichten goed werken. Je kunt natuurlijk je auto lichten aanzetten en een rondje lopen om de wagen, maar wist je dat het tegenwoordig ook mogelijk is om dit in de auto zelf te controleren? Rijd tot vlak tegen een muur en zet je lichten aan om te zien of ze het nog doen. Wil je het nog makkelijker controleren? Tegenwoordig kun je een 2 din autoradio in je auto plaatsen, die ook nog eens aangeeft of je verlichtingen werken. Genoeg opties dus om alles te controleren. 

Vertrouw niet blindelings op je dagrijlichten 

Moderne auto’s hebben vaak automatische verlichting die aanspringt wanneer het donker wordt. Maar die sensoren schieten meestal nog niet in actie wanneer het begint te schemeren. Niet erg, omdat je ook automatische dagrijlichten hebt, maar bij veel wagens branden de achterlichten dan niet. Daardoor ben je niet goed zichtbaar voor het achterliggende verkeer. Zet dus in de schemer altijd je lichten ook manueel aan! 

Type verlichting

Naast de verschillende soorten verlichting zijn er ook behoorlijk nog wat verschillen wanneer het gaat om het type verlichting. Zo heb je de mogelijkheid om te kiezen uit halogeen, xenon of ledlampen. Halogeen is de meest gevoerde verlichting in auto’s. Wel zien we dat er steeds meer een verschuiving komt naar led. Dit is namelijk een stuk zuiniger. Daarnaast heb je ook nog de keuze uit xenonverlichting, wat de hoogste lichtopbrengst met zich meebrengt. 

Mistlicht

Als mist, sneeuw of regen ervoor zorgt dat je slecht ziet, mag je het mistlicht aan de voorkant gebruiken. De dimlichten hoeven dan niet aan, maar het mag wel. Alleen als je minder dan 50 meter ziet door zware sneeuw of mist, is het toegestaan om de mistachterlichten te gebruiken. De hectometerpaaltjes zijn een goede manier om te testen hoeveel je ziet. Deze staan namelijk op elke 100 meter langs de weg. Let op dat je bij zware regen het mistachterlicht niet mag gebruiken!

Je houd misschien ook van..