Uncategorized

Wat te doen tegen slechthorendheid?

Slechthorendheid is een hoor-stoornis waarbij het gehoor licht tot zeer ernstig gestoord is. Een aangeboren slechthorendheid heeft invloed op de ontwikkeling van de taal en de spraak. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer je te maken krijgt met slechthorendheid. Je moet steeds vaker vragen naar wat er is gezegd, de televisie moet steeds harder en het leven wordt ineens een stuk moeilijker. Gelukkig zijn er wel een aantal oplossingen voor slechthorendheid. Wat je kunt doen tegen slechthorendheid? Dat lees je in deze blog ! 

Bespreek klachten met huisarts 

Slechthorendheid heeft natuurlijk veel invloed op je dagelijkse leven. Bespreek het daarom niet alleen met je directe omgeving, maar ook met je huisarts, kno-arts of audicien. Je omgeving kan er rekening mee houden, maar een expert kan met je meekijken naar de mogelijkheden om je gehoor te verbeteren. Misschien is het al te laat en kan je het gehoor alleen nog redden met een gehoorapparaat. Maak je geen zorgen, want een gehoorapparaat zijn tegenwoordig vrijwel onzichtbaar en hebben ontzettend veel mooie opties. 

ps: mocht je een hoortoestel nemen die niet draadloos oplaadbaar is, gebruik dan rayovac 312 batterijen voor extra lange duur! 

Eet en drink bewust 

Het is inderdaad ingewikkeld, maar voeding heeft invloed op de kwaliteit van je gehoor. Er zijn verbanden gevonden tussen gehoorverlies en bijvoorbeeld diabetes. Er bestaat geen voedingsmiddel of een drankje dat je gehoor beschermt tegen het oplopen van een gehoorverlies, maar een gezond dieet en passende maatregelen zorgen er in ieder geval wel voor dat je langer je gehoord behoudt! 

Sport niet te intensief 

Als je je spieren op de verkeerde manier te erg aanspant, geeft dat een ongezonde druk op je binnenoor. Dat werkt natuurlijk gehoorschade in de hand. Zwarte pompoefeningen in de sportschool zijn bijvoorbeeld berucht, maar als je echt gevoelige oren hebt kan ook een te hoge hartslag door verkeerde conditietraining al schadelijk zijn. 

Denk je dat je nu een goed excuus hebt om niet naar de sportschool te gaan? Nee. Natuurlijk niet! Niet sporten is namelijk nog slechter voor je oren. Maar je moet wel uitkijken. Zorg dat je een goede ademhaling volhoudt en luister naar je lichaam. Belast het niet te heftig en kijk uit met klappen tegen het oor, zoals bij boksen. 

Gebruik een koptelefoon in plaats van in-ear oordopjes 

Soms is het verstandig om je muziekgenot even voor jezelf te houden. De meest gekozen oplossing is dan ook de bekende in-ear oordopjes. Dit zijn die kleine oortjes die je als het ware inplugt. Dit is eigenlijk helemaal niet zo verstandig! Die oortjes zitten namelijk te dicht bij je trommelvlies, waardoor dat veel hardere klappen te verwerken krijgt. Met dat soort oortjes in is geluid vaak wel 7 tot 9dB harder dan wanneer je het zonder oortjes beluisterd. Daarom raden wij aan om een koptelefoon op te zetten die je over je oren heen draagt. Je zet het geluid dan veel minder snel ongemerkt te hard en dat is een stuk beter voor je gehoor! 

Je houd misschien ook van..