Keuken

HOE KIEST U DE JUISTE VERLICHTING VOOR UW KEUKEN?

Verlichting wordt vaak over het hoofd gezien bij het ontwerpen van een keuken, maar is een van de belangrijkste elementen voor een succesvol interieurontwerp. Het maakt niet uit hoe hoogwaardig de materialen zijn, hoe harmonieus het kleurenschema is of hoe creatief en goed uitgevoerd uw thema is, slechte verlichting zal een keuken laten voelen ‘off’.

Heldere, koude bovenverlichting maakt uw keuken voelen klinisch en onwelkom. Een slechte plaatsing zorgt voor donkere plekken op bepaalde plekken en een ‘bundeling’ van licht op andere plekken, waardoor een ongelijk gevoel ontstaat. Alleen zacht, gedempt licht zorgt misschien voor een ontspannen sfeer, maar u zult het moeilijker vinden om te koken en schoon te maken!

Aan de andere kant brengen intelligente verlichtingskeuzes het beste in elke keuken naar boven, accentueren favoriete kenmerken en opvallende designkeuzes terwijl frustraties tot een minimum worden beperkt en de aandacht wordt afgeleid van eventuele ongepolijste elementen. Een goed verlichte keuken is een keuken waar je graag tijd in doorbrengt – of je nu een maaltijd voorbereidt, gasten ontvangt of gewoon ontspant.

Voordat u keuzes maakt, is het belangrijk om te begrijpen hoe verlichting werkt in een huis. Ongeacht de ruimte zijn er drie basistypen huishoudelijke verlichting.

1. SFEERVERLICHTING

Ook wel bekend als algemene verlichting, is sfeerverlichting bedoeld om een gelijkmatige, uniforme gloed in de hele kamer te creëren – het is het type licht dat het meest wordt geassocieerd met het omdraaien van een lichtschakelaar. Sfeerverlichting is veelzijdig en kan vele vormen aannemen – van plafondlampen, kroonluchters en inbouwplafondlampen tot wandconsoles, lichtbalken, railverlichting en meer.

U kunt sfeerverlichting beschouwen als de basis waarop uw algemene verlichtingsplan is gebouwd. Het is niet het meest opwindende element, maar het is van vitaal belang om het goed te doen als u verbluffende resultaten wilt bereiken.

2. TAAKVERLICHTING

Taakverlichting is precies wat het klinkt – praktische, gerichte, heldere verlichting ontworpen om u te helpen doen wat u moet doen. In een keuken wordt het gebruikt om werkbladen en andere veel gebruikte delen van de ruimte te verlichten. Praktisch hoeft niet saai te betekenen – stroken met helder licht en goed verlichte zones vormen een fantastisch contrast met zachtere delen van de keuken en zorgen voor een aangename variatie in tint.

Deze sfeervolle keuken blijft functioneel en breekt donkere tinten met heldere LED-strips boven de spoelbak en het aanrecht.

Er zijn zowel vaste als verstelbare vormen van taakverlichting. Werkbladspots en hanglampen boven een aanrecht of eettafel komen het meest voor – ze schijnen licht op de plekken waar dat het meest nodig is. Richtbare verlichting is ook populair, waarbij individuele lampen op een plafondarmatuur kunnen worden aangepast aan de behoeften van de ruimte.

3. ACCENTVERLICHTING

Accentverlichting is de meest creatieve vorm van verlichting, en de moeilijkste om effectief uit te voeren – onthoud dat minder vaak meer is! De term doet onmiddellijk denken aan verlichting die sfeer geeft en de stemming van een ruimte bepaalt, maar er zijn veel meer manieren om accenten te leggen.

Goede accentverlichting vestigt de aandacht op kunstwerken, decoraties en opvallende designkeuzes in uw keuken, en leidt tegelijkertijd de aandacht af van elementen die afbreuk doen aan de algehele esthetiek van de ruimte. Met regelbare of dimbare lampen kunt u de toon van uw keuken onmiddellijk veranderen. U kunt de verlichting zelfs gebruiken om interessante visuele effecten te creëren.

Deze prachtig verlichte moderne keuken maakt gebruik van naar beneden gerichte lampen op de kasten om de inhoud ervan te verlichten wanneer ze geopend zijn, en een opvallend patroondeffect te creëren wanneer ze gesloten zijn.

Dit zijn geen vastomlijnde categorieën – een kroonluchter kan bijvoorbeeld voor sfeerlicht boven een eettafel zorgen en ook als accentverlichting fungeren om de sfeer van de kamer te bepalen, vooral met een dimschakelaar. Regelbare verlichting kan het ene moment een aanrecht verlichten en het andere moment een lievelingsvaas. Laat u niet in met technische termen – denk gewoon aan hoe de ruimte wordt gebruikt, waar u de aandacht op wilt vestigen, waar u de aandacht van af wilt leiden en hoe u wilt dat uw keuken aanvoelt. Bereik deze en je zult natuurlijk alle verlichting die u nodig hebt op te nemen.

Je houd misschien ook van..