Kantoor

3x tips om productief te werken als freelancer

Als freelancer heb je veel vrijheid, maar dit brengt ook wel wat uitdagingen met zich mee. Zo kan het lastig zijn om balans te vinden tussen je werk- en privé-leven. Daarbij kan het ook lastig zijn om afleidingen te vermijden en structuur in je dag aan te brengen. Productiviteit is onmisbaar als freelancer, maar het opbrengen van de benodigde concentratie kan lastig zijn. Of je nu thuis werkt of gebruik maakt van een zakelijk adres in Amsterdam; met de volgende tips kun je je productiviteit verbeteren als freelancer.

Stel doelen en prioriteiten

Het is een bekende tip: stel je doelen en prioriteiten. Het klinkt ook simpel genoeg, maar toch is het iets waar freelancers zich lang niet altijd aan houden. Je bent natuurlijk je eigen baas, maar dit kan leiden tot uitstelgedrag. Stel daarom elke dag opnieuw je doelen. Maak deze doelen concreet, bijvoorbeeld door de SMART manier te gebruiken en richt je op wat belangrijk is. Zo kun je meer structuur aanbrengen in je dag en daardoor ook meer taken succesvol afronden. Een andere goede manier is om gebruik te maken van de Eisenhower Matrix. Hierbij deel je je taken onder in “Urgent en belangrijk”, “Urgent maar niet belangrijk”, “Niet urgent maar belangrijk” en “Niet urgent en niet belangrijk”. Zo kun je makkelijk prioriteiten stellen voor de taken die belangrijk zijn en snel af moeten en andere taken op een ander moment uitvoeren.

Een gestructureerde werkdag

Wanneer je als freelancer aan het werk bent, is het belangrijk om een goede dagelijkse routine te bedenken. Het is natuurlijk verleidelijk om je werktijd flexibel in te richten, maar het gebrek aan structuur zorgt al snel voor afleiding en uitstelgedrag. Begin de dag daarom altijd op hetzelfde tijdstip en plan met enige regelmaat pauzes in. Je kunt bijvoorbeeld de Promodoro techniek gebruiken. Hierbij werk je een bepaald aantal minuten (meestal 45 minuten à een uur) geconcentreerd, waarna je vijf minuten pauze kunt houden. Het kan ook helpen om een kantoor te huren bij Amsterdamoffices.nl. Zo heb je een vaste plek om naartoe te gaan, waardoor je meer de behoefte voelt om er standaard op hetzelfde tijdstip te zijn. Ook komt een eigen kantoor professioneel over voor je klanten.

Gebruik deze productiviteitstools

Er zijn veel tools die je kunnen helpen om je werkdag efficiënter in te delen en daardoor dus ook productiever te zijn. Apps zoals Toggl helpen je bijvoorbeeld om bij te houden hoeveel tijd je aan elk project besteedt. Zo krijg je meer inzicht in waar je je tijd nu daadwerkelijk insteekt en kun je proberen om slimmer met je tijd om te gaan. Ook kun je projectmanagement tools gebruiken, zoals Trello of Asana. Hiermee kun je je taken organiseren, deadlines stellen en zelfs samenwerken met je klanten. Door middel van deze tools en een (virtueel) kantoor houd je het overzicht over je projecten en zie je dus niets over het hoofd! Je kunt je virtueel kantoor online afsluiten, simpel vanuit huis.

Je houd misschien ook van..